Administratie

‘Dit zijn je vele hulplijntjes’

Het is belangrijk om je administratie gestructureerd op te zetten. Enerzijds om zelf goed inzicht te houden in je inkomsten en uitgaven. Zo voorkom je onverwachte tegenvallers en de slapeloze nachten hiervan. Anderzijds ben je als ondernemer wettelijk verplicht om een goede administratie bij te houden omdat je belasting moet betalen.

In veel gevallen moet je omzetbelasting (BTW) over je omzet in rekening brengen bij je afnemers wanneer je verkoopfacturen verstuurt. En dan mag je de BTW die jij betaalt over de kosten op de bonnen en inkoopfacturen die je maakt hierop in mindering brengen. Het verschil tussen de te betalen BTW en de te vorderen BTW betaal je aan de belastingdienst via een aangifte omzetbelasting. Dit gaat vaak per kwartaal, soms per jaar.

Je betaalt inkomstenbelasting over je omzet minus je kosten (zonder BTW) via je aangifte inkomstenbelasting bij een eenmanszaak. Of ook vennootschapsbelasting wanneer je een besloten vennootschap (B.V.) hebt. Het soort belasting dat je betaalt en het belastingtarief hangt dus af van de rechtsvorm die je kiest.

Een boekhoudpakket is ontworpen om snel en efficiënt je administratie te kunnen voeren. Veel ondernemers voeren zelf hun administratie in een boekhoudpakket. Er is een groot aanbod in boekhoudpakketten. De prijzen, gebruikersvriendelijkheid en mogelijkheden lopen erg uiteen, maar ook voor kleinere ondernemers zijn er betaalbare boekhoudpakketten. Het bijhouden van administraties in Excel is foutgevoelig en inefficiënt. Ik adviseer ondernemers om dit niet te doen.

Ik begeleid ondernemers bij het kiezen van een boekhoudpakket en ik help hen op weg met hun administratie. En ik help ondernemers om in control te komen.